Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Novinky
[ nno.ecn.cz > novinky > Připojte se k prohlášení a výzvě k výrokům Václava Klause ]
-

 Novinky

 Fundraising

 Právní servis

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

Připojte se k prohlášení a výzvě k výrokům Václava Klause

31. 5. 2005 - PRAHA

Občanské sdružení Oživení iniciovalo vytvoření prohlášení, které reaguje na výroky prezidenta Václava Klause o nebezpečném vlivu nevládních organizací bez demokratického mandátu na veřejný život. Vyzývá nevládní organizace, jednotlivce a příznivce neziskového sektoru, aby se připojili k následující výzvě. Pokud se chcete k výzvě připojit, učiňte tak co nejdříve na adresu Oživení - bezkorupce@bezkorupce.cz. Konečná uzávěrka podpisů je v pondělí 6.6. v 9:00.

Prohlášení a výzva zástupců neziskových organizací:

Zatím největší ostudu utržil Václav Klaus svými výroky o nevládních neziskových organizacích jako hrozbě pro svobodu a demokracii. Pocit studu v nás naopak vyvolává skutečnost, že naše republika má prezidenta, který bez skrupulí znehodnocuje a odsuzuje činnost tisíců občanů aktivních v neziskovém sektoru. Klaus se ve svých tezích o nebezpečnosti neziskového sektoru navíc otírá nejen o lidskoprávní a ekologické organizace. Prezidentovy útoky do řad občanů urazily také mnoho lidí z kulturních, sociálních i vzdělávacích "neziskovek". Těm všem a mnohým dalším totiž Klaus bere půdu pod nohama, ohrožuje důvěryhodnost jejich aktivit v očích ostatních občanů, nemluvě o znevažování hodnoty a prospěchu jejich práce.

Proč by ti, co se starají o handicapované, chrání přírodu, hrají divadlo, potírají korupci, vzdělávají děti nebo rozličným způsobem pomáhají lidem v nouzi, neměli mít právo zasahovat do věcí veřejných? Proč by nemohli kontrolovat, ovlivňovat a usměrňovat veřejné rozhodování? Václav Klaus by měl být rád, že jsou tu občané, kterým záleží na veřejném životě a kteří se chtějí svými zkušenostmi a znalostmi podílet na jeho formování. Neměl by před nimi varovat jako před nebezpečím pro demokracii.

Jen nepatrná část občanů v této zemi má mandát, pocházející z voleb, který jim dává pravomoc spravovat věci veřejné. Avšak všichni ostatní občané mají mandát z titulu svého občanství, který je zavazuje k zájmu i k péči o věci veřejné. Je smutné, že se český prezident staví proti aktivní občanské společnosti, zatímco celý demokratický svět ji považuje za jeden ze svých základních pilířů a hýčká si ji.

Pane prezidente, demokracie nespočívá jen v právu volit a být zvolen. Demokracie je naplňována zejména každodenní občanskou aktivitou a vysokou mírou využívání všech zákonných práv občanů zasahovat do správy věcí veřejných. Věříme, že víte, co je demokratická občanská společnost, a že máte zájem na jejím rozkvětu v naší zemi. Proto Vás žádáme, abyste se omluvil všem občanům, kterých se Vaše unáhlená slova osobně a velmi nepříjemně dotkla.

Podepsáni:
...

Kontakt:
Oživení – Bohemian Greenways, Tomáš Kramár
tel.: 257 531 983
fax: 257 532 369
e-mail: bezkorupce@bezkorupce.cz
web: www.bezkorupce.cz, www.greenways.cz


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

31. 5. 2005
2. 6. 2005

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz