BBC: Velká Británie na kodaňském summitu varuje, že 'kyselé oceány' ohrožují potravinové zásoby
14. 12. 2009 - Dominika Patrovská , EcoMonitor
Chemické složení oceánu se mění. Voda absorbuje příliš mnoho oxidu uhličitého (CO2) ze vzduchu a stává se kvůli tomu kyselejší. „Okyselení oceánů je velkou hrozbou pro mořský život a zásobování potravin,“ řekl podle BBC News britský ministr životního prostředí Hilary Benn na klimatickém summitu OSN.Někteří lidé věří, že tento důsledek rostoucí koncentrace CO2 by mohl být pro svět stejně významný jako klimatické změny, ačkoli se o něm v rámci konference OSN o klimatu mluví velmi málo.
Věda přináší informace o okyselení oceánů teprve posledních pět nebo šest let a většina podrobností tedy ještě nebyla k dispozici, když se v roce 1992 sepisoval Kjótský protokol. Teď se ale ukázalo, že kyselost vody působí na život korálů, které pak ovlivňují množství ryb v moři. A na rybách, jakožto svém hlavním zdroji bílkovin, je závislá miliarda lidí na světě, píše BBC News.
Díky studii Ekonomika ekosystémů a biologické rozmanitosti se v září ukázalo, že široce pojaté cíle snažící se stabilizovat atmosférické koncentrace CO2 by mohly znamenat pro většinu světových korálů smrt.
Koncentrace CO2 je v atmosféře nyní asi o 30 % vyšší než před průmyslovou revolucí. Část CO2 je pohlcena právě mořskou vodou, což vede ke zvýšení koncentrace kyseliny uhličité v oceánech. Výsledkem toho je, že se pH mořské vody snížilo přibližně o 0,1 a další změny o 0,3 - 0,4 lze očekávat už do konce tohoto století. Pravděpodobně to ovlivní schopnosti mnoha organismů, včetně měkkýšů, korálů a planktonu, které pro schránky nebo jiné pevné části svého těla potřebují uhličitan vápenatý.
Studie z roku 2007 již ukázala, že například míra nárůstu korálů na Great Barrier Reef, tzv. Velkém bariérovém korálovém útesu u pobřeží Austrálie, klesla oproti roku 1990 o 14 %.
Podle článku Richarda Blacka 'Acidifying oceans' threaten food supply, UK warns vydaného 14. prosince na BBC News.