Tuňákům ze Středozemního moře svitla naděje
29. 11. 2006 - Iva Nachtmannová, Ekolist
-foto-
Syrové maso tuňáka obecného (Thunnus thynnus) je v Japonsku velmi ceněnou pochoutkou v pokrmech sushi a sašimi. Takzvané sushi bary však postupně začali navštěvovat i movitější evropští zákazníci. Jejich počet v posledních deseti letech stále stoupá.
Jeden z největších japonských obchodní řetězec Seiyu, s obratem 4,5 milionu eur a 211 obchody, se počátkem listopadu připojil k akci vyhlášené Světovým fondem pro divokou přírodu (WWF) a dobrovolně zastavil nákupy tuňáka s namodralými ploutvemi. „Téma tuňáka obecného z oblasti Středozemního moře považujeme za velmi důležité,“ prohlásil Kazunari Take, manažer pro firemní sociální odpovědnost. „Bedlivě sledujeme situaci a budeme jednat odpovědně, jak se sluší pro pozici lídra průmyslu.“
Prostřednictvím sociální odpovědnosti firmy Seiyu obhajuje příspěvek inteligentního obchodního jednání k udržitelné společnosti a planetě. „Proces obchodování musí mít perspektivu dlouhodobého zachování životního prostředí ve světě,“ dodává Take.
Ve Velké Británii přestal podávat tuňáka obecného jako přímou odpověď na kritickou situaci řetěz sushi restaurací Moshi Moshi. „Nahradili jsme ho jinými druhy tuňáka, například žlutoploutvým (Thunnus albacares), křídlatým (Thunnus alalunga) či tuňákem velkookým (Thunnus obesus), takže milovníků sushi zatím neubylo,“ řekla Caroline Bennett, zakladatelka a majitelka řetězce.
Stejně reagovala i restaurace Memento ve španělském Madridu. „Carpaccio z modroploutvého tuňáka patřilo v našem podniku k nejoblíbenějším, ale přesto jsem jej z jídelního lístku odstranila,“ říká Karen Bell, majitelka restaurace. „Silně podporujeme zachování tohoto významného druhu.“
„Zákazníci nechtějí jíst nelegálně ulovenou a ohroženou rybu,“ vysvětluje Arata Izawa, vedoucí kanceláře WWF v Japonsku pro mořské věci. „Odpovědní zákazníci nemají na vybranou, pokud chtějí, aby tuňák obecný měl aspoň malou šanci na přežití, přestanou jej žádat,“ dodává sebejistě Izawa.
Tuňák obecný je teplokrevná ryba, má lepší zrychlení než Porsche a za život uplave tisíce kilometrů.
(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)