Letošní COP28 poprvé bojuje za klima téměř bezmasým jídelníčkem
29.11.2023
Praha [ProVeg Česko]
Autor: Aneta Kudolániová
„Rostlinnější jídelníček na letošním summitu COP28 nejenže vytváří precedens pro budoucí summity, ale také signalizuje urgenci přejít k potravinovým systémům šetrnějším ke klimatu. Změna na převážně rostlinnou stravu je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit emise skleníkových plynů a využívání půdy ze zemědělství,” uvádí komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová.
Transformace potravinového systému je ústředním bodem Food4Climate pavilionu, který usiluje o příklon k vyvážené rostlinné stravě, jejíž emise jsou přibližně poloviční oproti stravě s obsahem živočišných produktů. [1] Mimo to vyšší míra rostlinných potravin v našich jídelníčcích podporuje zdraví a vytváří prostor k ochraně práv zvířat.
Food4Climate Pavilion je vedený organizací ProVeg International, World Animal Protection, Upfield a dalšími a na COP28 si klade za cíl zvýšit povědomí o klimatických dopadech globálního potravinového systému mezi delegacemi z téměř 200 zemí. V zemích, kde se potraviny živočišného původu konzumují v přebytku, je přechod k rostlinnější stravě jedním z nejúčinnějších opatření zmírnění klimatické změny a adaptivní strategií.
1. Xu, X., P. Sharma, S. Shu, et al. (2021): Global greenhouse gas emissions from animal-based foods are twice those of plant-based foods. Nature Food 2(9),
724–732. doi:10.1038/s43016-021-00358-x