Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Právní servis
[ nno.ecn.cz > právní servis > Konference o dobrovolnictví - tentokrát o dobrovolnících v krizových situacích ]
-

 Novinky

 Fundraising

 Právní servis novinky kauzy dokumenty a literatura ASPI-databáze právních předpisů

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

Konference o dobrovolnictví - tentokrát o dobrovolnících v krizových situacích

22. 1. 2003 - KROMĚŘÍŽ [Econnect]

Na v pořadí již třetí setkání, věnované obnově občanských ctností a především dobrovolnictví, zve opět Klub UNESCO Kroměříž a Národní dobrovolnické centrum Hestia. Ve spolupráci se Zlínským krajem, městem Kroměříž, sdružením Spektrum Kroměříž a Informačním centrem UNESCO proběhne ve dnech 19. – 20. května 2003 celostátní konference Dobrovolníci v krizových situacích - jedním cílů konference je mimo jiné i představení a zhodnocení činnosti dobrovolníků a dobrovolnických organizací a jejich spolupráci s krizovými štáby a orgány státu i samosprávy v průběhu povodní.

Účastníci setkání budou také moci diskutovat a navrhnout možné formy budoucí spolupráce mezi dobrovolníky a profesionálními organizacemi, a to nejen při povodních a přírodních katastrofách, ale i při dopravních neštěstích, při pomoci obětem trestné činnosti a podobně. Konference se zúčastní zástupci nevládních neziskových organizací, kteří se věnují humanitární a charitativní činnosti jak v České republice, tak v řadě krizových regionů světa: představí se mimo jiné organizace Člověk v tísni, ADRA, Bílý kruh bezpečí a zástupci charit a diakonií. Kromě jiných jsou pozváni také zástupci integrovaného záchranného systému, civilních i vojenských hasičských a záchranných sborů a složek Policie. Mezi účastníky budou pedagogové a studenti ze škol v Kroměříži i z dalších měst; na konferenci vystoupí i studenti - dobrovolníci se svými zážitky a zkušenostmi.

Konference bude zahájena v pondělí 19. května v 10.30, ukončení jednání se předpokládá v poledne druhý den. První den bude věnován zásadním a souhrnným referátům, druhý den bude jednání rozděleno do sekcí Hlavní témata – sekce konference se zaměří na tři oblasti práce dobrovolníků: humanitární akce na celém světě, živelné pohromy a katastrofy a pomoc obětem dopravních nehod a trestných činů. Organizátoři přivítají také nové náměty, které očekávají do konce ledna; termínem odeslání přihlášek je pak 30. duben 2003.

Cyklus konferencí věnovaným dobrovolnictví zahájilo setkání konané v mezinárodním roce dobrovolníků 2001 s názvem "Dobrovolnictví a dárcovství - obnova občanských ctností". Hovořilo se o dobrovolnických projektech pro děti a mládež, o dobrovolnictví v pomáhajících profesích a mezinárodní spolupráci dobrovolných aktivit; mezi dalšími tématy byly dále organizační a právní aspekty dobrovolnictví, nezaměstnaní jako dobrovolníci a dobrovolná práce při ochraně památek a přírody. Jedním z výsledků konference je také sborník, dostupný na stránkách Informačního centra UNESCO.

V pořadí druhá konference, pořádaná v loňském roce, se zaměřila na užší aspekty dobrovolnické práce - byla věnována dobrovolnictví v zařízeních zdravotní a sociální péče. Konference se zúčastnili zástupci neziskových organizací, kteří se věnují podpoře a organizaci dobrovolnické činnosti především v zařízeních sociální a zdravotní péče. Jedním z cílů setkání bylo představení dobrovolnických projektů ze sociální a zdravotní oblasti - program Dobrovolníci v nemocnicích a program Pro Seniory.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz