Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Fundraising
[ nno.ecn.cz > fundraising > Evropská unie poskytla České republice další pomoc ve výši 2,5 miliardy Kč ]
-

 Novinky

 Fundraising novinky granty stipendia dárcovství případové studie literatura

 Právní servis

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

Evropská unie poskytla České republice další pomoc ve výši 2,5 miliardy Kč

27. 5. 2002 - PRAHA [Delegace EK]

Projekty budou zahrnovat většinu zbývajících prioritních otázek včetně reformy veřejné správy na centrální a regionální úrovni, boj proti hospodářské kriminalitě a lepší fungování kapitálových trhů. Bude rovněž podepsáno Finanční memorandum k Programu jaderné bezpečnosti, ročník 1999, v rámci něhož Česká republiky obdrží dalších 1,1 milionů euro (35 milionů Kč).

Finanční memorandum podepíše národní koordinátorka pomoci a vrchní ředitelka ministerstva financí Hana Heidlerová a Chargé d’Affaires Delegace Evropské komise v ČR Ralf Dreyer.

Finanční memorandum Národního programu Phare 2002, část 1 představuje celkovou částku 78,5 milionů euro (2,5 miliardy Kč). Tato částka je rozdělena takto:

  • 3 miliony euro (96 milionů Kč) na posílení občanské společnosti a demokracii prostřednictvím grantů nevládním organizacím, na zlepšení jejich udržitelnosti a na boj proti odsouvání důchodců na okraj společnosti;
  • 18,7 milionů (598 milionů Kč) na podporu oblastí spadajících pod ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo vnitra včetně zlepšení ochrany státních hranic, přípravy na uplatňování Schengenské dohody, boj s hospodářskou kriminalitou, posilování infrastruktury v soudnictví a poradenská činnost v oblasti kurátorských a mediačních služeb;
  • projekty v hodnotě 18,3 milionů euro (586 milionů Kč) zaměřené na pomoc při implementaci legislativy EU pro oblast vnitřního trhu, telekomunikací, kontrolu veřejných financí, kapitálové trhy, účetní standardy, dozor nad pojišťovnictvím, informační technologie pro celní správu, platební systémy a obchodní statistiku pro Společenství, normy pro malé a střední podniky, systém finančního řízení ve zdravotnictví a regulace energetiky;
  • čtvrtá skupina projektů v celkové hodnotě 28 milionů euro (896 milionů Kč) napomůže implementaci legislativy Evropské unie v oblasti železniční dopravy, veterinárních kontrol na hranicích, bezpečnosti potravin, klasifikace masa, fytosanitárních diagnostických metod, veterinárního sledování výskytu BSE (nemoci šílených krav), přípravy krajů na zavedení ekologických norem EU, hodnocení vlivu na životní prostředí, směrnice o stanovištích a směrnice of ochraně ptactva, nakládání s odpady, integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC), finanční strategie pro přejímání komunitárního práva v oblasti životního prostředí, řízení zdravotnictví, začleňování do společnosti, sociální zabezpečení a pojištění, pilotní otestování iniciativy EQUAL;
  • 2,7 milionů euro (86 milionů Kč) bude určeno na pomoc v oblasti reformy veřejné správy na centrální a regionální úrovni;
  • 7,9 milionů euro (253 milionů Kč) je vyčleněno na spolufinancování české účasti ve stávajících programech EU jako jsou Leonardo, Socrates a Mládež pro Evropu (Youth for Europe).

Smlouvy na realizaci projektů uvedených ve Finančním memorandu musí by uzavřeny do 31. října 2004. Prakticky všechny smlouvy budou uzavírány na základě veřejných mezinárodních výběrových řízení.

V rámci Finančního memoranda pro Program jaderné bezpečnosti, ročník 1999, část 1 bude poskytnuta celková částka1,1 milion euro (35 milionů Kč). Dva projekty zařazené do tohoto programu pomohou České republice udržet a dále zvyšovat bezpečnost jaderných elektráren a zlepšit systém hlášení mimořádných událostí. Příjemcem pomoci v rámci obou projektů bude Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Smlouvy na realizaci projektů musí být uzavřeny do 31. prosince 2004.

V průběhu roku by měla být podepsána další Finanční memoranda v rámci rozpočtu Phare 2002 pro Národní program, část 2 (projekty v oblasti budování institucí pomáhající České republice připravit se na využívání strukturálních fondů) spolu s programy přeshraniční spolupráce s Německem, Rakouskem a Polskem a Programem jaderné bezpečnosti v celkové minimální výši 26 milionů euro (832 milionů Kč). Celková částka vyčleněná v rámci Phare 2002 pro Českou republiku tak dosáhne výše 105 milionů euro (3,3 miliardy Kč).

V rámci programu Phare bylo k dnešnímu dni, včetně dnes podepisované částky, vyčleněno pro Českou republiku více než 915 milionů euro (přes 29 miliard Kč) určených k přípravě České republiky na členství v Evropské unii.

V rámci programu ISPA, jenž je určen na podporu velkých infrastrukturálních projektů v dopravě a životním prostředí, je pro rok 2002 k dispozici 70 milionů euro (2,2 miliardy Kč), což představuje stejný objem jako v letech 2000 a 2001, za předpokladu, že bude předložen dostatek kvalifikovaných návrhů.

Z rozpočtu na rok 2002 bude uvolněno 22 milionu euro (704 milionů Kč) na financování projektů v rámci programu SAPARD zaměřeného na zemědělství a rozvoj venkova.

V roce 2002 se tudíž předpokládá, že celkový objem finančních prostředků EU poskytnutých České republice dosáhne 197 milionů euro (6,3 miliardy Kč) a celková částka od roku 1990 tak překročí 1,1 miliardu euro (36 miliard korun).


Delegace EK

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz