Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > tiskové zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová česká odrůda topinamburu Ruztop. Zdravější potrava, kvalitní krmivo i obnovitelný zdroj energie

24.11.2025
PRAHA [CARC]
Autor: Jan Klír

Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) představuje nový výsledek aplikovaného výzkumu – odrůdu topinamburu s názvem Ruztop, která nabízí široké spektrum využití od potravinářství přes zemědělství až po ekologii a energetiku.

Nově vyšlechtěná odrůda Ruztop vyniká vysokým výnosem hlíz, jejich příjemnou chutí a jemným aromatem. Díky vysokému obsahu inulinu je ideální surovinou pro výrobu dietních a funkčních potravin, zejména pro diabetiky či osoby s nízkosacharidovou dietou. Inulin je přírodní polysacharid s prebiotickými účinky, který podporuje zdravou střevní mikroflóru a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

„Naším cílem bylo vyšlechtit topinambur, který bude nejen odolný a výnosný, ale zároveň přinese konkrétní užitek pro moderní potravinářství i udržitelné zemědělství. Odrůda Ruztop naplňuje všechny tyto požadavky – má vysoký obsah inulinu, kvalitní hlízy a široké možnosti zpracování,“ říká RNDr. Pavel Kopecký z výzkumného týmu Genetické zdroje zelenin a speciálních plodin z CARC.


Topinambur – zapomenutý poklad našich polí

Topinambur (latinsky Helianthus tuberosus L.), známý také jako židovské brambory, pochází ze Severní Ameriky, kde byl po staletí součástí původní indiánské stravy. Do Evropy se dostal už v 17. století a dnes se k němu výzkumníci znovu vracejí díky jeho výživovým a ekologickým benefitům. Rostlina je příbuzná slunečnice, má robustní vzrůst a vytváří pod zemí hlízy bohaté na inulin, které se dají konzumovat podobně jako brambory – vařené, pečené nebo v syrovém stavu.


Od zdravých potravin po bioenergetiku

Kromě potravinářského využití má odrůda Ruztop také značný potenciál v krmivářství – její hlízy představují přirozený a výživný doplněk pro hospodářská zvířata. Díky robustní nadzemní hmotě lze rostlinu využít i pro silážování nebo výrobu biomasy jako obnovitelného zdroje energie. Rostlina má rovněž ekologický a krajinotvorný význam – může být využita při zakládání remízků v rámci mysliveckého hospodaření, kde poskytuje potravu a úkryt pro zvěř a přispívá k posílení biodiverzity krajiny.


Ruztop už míří do praxe

O výjimečné vlastnosti nové odrůdy projevila zájem také komerční sféra. Již v prvním roce po registraci zakoupila společnost Mister Group s.r.o. první hlízy pro pilotní výrobu nízkosacharidových a bezlepkových produktů s nízkým glykemickým indexem. Cílem spolupráce je nahradit dovážený čekankový sirup inulinem z topinamburu Ruztop, který nabízí výrazně vyšší výnos z hektaru a lepší nutriční vlastnosti. CARC v rámci projektu poskytuje také kompletní agrotechnické poradenství – od přípravy půdy přes výsadbu až po sklizeň a skladování.

„Topinambur Ruztop ukazuje, že šlechtění má i v dnešní době obrovský aplikační potenciál. Výsledek naší práce přináší přímý ekonomický přínos a zároveň přispívá k udržitelnosti zemědělství i zdravější výživě obyvatel,“ doplňuje Pavel Kopecký.


Význam pro český výzkum i zemědělství

Odrůda Ruztop je příkladem úspěšného přenosu výsledků aplikovaného výzkumu do praxe. Navazuje na dlouholetou šlechtitelskou tradici českého zemědělského výzkumu a současně reaguje na aktuální potřeby udržitelné výroby potravin, ochrany klimatu a snižování závislosti na dovozu surovin.

„CARC dlouhodobě podporuje výzkum, který má konkrétní dopad na život lidí i rozvoj českého zemědělství. Ruztop je důkazem, že inovace mohou být nejen vědecky zajímavé, ale také ekonomicky a ekologicky prospěšné,“ uzavírá Pavel Kopecký.

Kontakt pro média:
RNDr. Pavel Kopecký, výzkumný tým CARC Genetické zdroje zelenin a speciálních plodin, pavel.kopecky@carc.cz, mobil: 702 087 794

O CARC:
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC), je přední českou výzkumnou institucí zaměřenou na udržitelný rozvoj zemědělství, potravinářství a ochranu přírodních zdrojů. Posláním CARC je provádět strategicky zaměřený a interdisciplinární výzkum v oblasti zemědělství, potravinářství, životního prostředí a bioekonomiky, se zvláštním důrazem na jejich vzájemnou provázanost. Centrum vytváří vědecky podložené poznatky a technologická řešení, která napomáhají efektivní produkci surovin, zvyšují kvalitu a bezpečnost potravin, podporují adaptaci zemědělství na klimatické změny a rozvíjejí inovativní přístupy k udržitelné bioekonomice. Usiluje o výzkumnou excelenci a internacionalizaci, stejně jako o efektivní přenos výsledků výzkumu a inovací do praxe, a to prostřednictvím aktivní spolupráce s aplikační sférou. Je největší výzkumnou organizací v resortu Ministerstva zemědělství a nejvýznamnější vědeckou institucí v oblasti aplikovaného výzkumu v České republice.
Více na www.carc.cz

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz