Najdeme ji v zubní pastě, krému nebo ve zmrzlině: složku z mořských řas, které farmáře na Filipínách učíme pěstovat kvalitně a udržitelně
9.6.2025
MANILA [Člověk v tísni]
„V Tawi Tawi se většina lidí živí pěstováním mořských řas. Nepamatuji si, že by tomu někdy bylo jinak,“ říká Darmial H. Abdulgapor z vesnice Tandubas. „Sklízíme tady hlavně druhy tambalang a cotunay, těm se v těchto vodách daří. Vždycky jsem si myslel, že můžeme prostě počkat, až řasy vyrostou a sklidit je kdykoliv. Ale byl jsem na školení, kde jsem se dozvěděl, že abychom z nich dostali ten nejlepší karagenan, musíme je sklidit ve správný čas, a to okolo 45 dne.“
Slovo karagenan vám možná nezní povědomě, ale velmi pravděpodobně se s ním běžně setkáváte, je totiž důležitou složkou různých produktů, které každodenně používáme. Díky němu je například zmrzlina krémová, zubní pasta pevná a krémy jemné. Karagenan pochází z mořských řas a má široké využití v medicíně, potravinářství, kosmetice, a dokonce i v průmyslu. A právě na Filipínách se nachází jedny z největších zdrojů mořských řas, ze kterých se karagenan extrahuje.
Země byla dříve celosvětově nejvýznamnějším producentem a vývozcem mořských řas. Kolem roku 1990 začaly mezinárodní společnosti jako Cargill, Kelco, Kerry nebo CEAMSA v zemi zakládat továrny na zpracování mořských řas, což podpořilo také místní hospodářství a podniky. Jeden čas bylo dokonce více než 90 % řas sklizených na Filipínách zpracováno přímo v zemi.
Ale postupem času se objevily problémy. V produkci mořských řas začala dominovat Indonésie a nejvýznamnějším vývozcem karagenanu se později stala Čína. Filipíny se potýkaly s extrémními projevy počasí, tajfuny, zvyšujícími se náklady na výrobu a horší kvalitou mořských řas. V roce 2018 musely Filipíny dokonce nezpracované mořské řasy importovat, aby naplnily požadavky průmyslu.
Tato situace nejvíce zasáhla provincii Tawi Tawi, která patří k jedné z předních oblastí v produkci mořských řas. Hlavní odběratelé přestali z provincie odebírat mořské řasy kvůli snížené kvalitě.
„Karagenan se nepoužívá pouze v plastech nebo gumách, je velmi potřebný také při výrobě potravinářských nebo zdravotnických produktů,“ říká McDaniel Vincent B. Ricohermoso z firmy MCPI, která karagenan odebírá. „Pokud dostaneme mořské řasy ve špatné kvalitě, nebude dobrý ani karagenan. Potřebujeme čisté, vyzrálé mořské řasy, které se sklidí mezi 45. a 60. dnem růstu.“
Lepší úroda a ochrana mořského ekosystému
Přestože pochází z Tawi Tawi 66 % celkové produkce mořských řas na Filipínách, místní farmáři mají problémy. Ceny se snižují, není dostatek spolehlivých odběratelů a živobytí farmářů jsou v ohrožení. To se snažíme vyřešit.
Společně s Evropskou unií podporujeme pěstitele mořských řas v provinciích Sulu a Tawi Tawi. Zlepšujeme kvalitu úrody a šíříme povědomí o tom, jaká je opravdová hodnota mořských řas na trzích.
Farmáře učíme používat udržitelné metody, které jim pomohou zvýšit úrodu a zároveň budou chránit mořský ekosystém.
„Farmářům představujeme udržitelné a efektivní techniky,“ říká Frenz L. Garcia ze společnosti Coast 4C, se kterou spolupracujeme. „Mluvíme o využití karagenanu v různých částech světa, jak roste mořská tráva a jaké faktory ovlivňují její kvalitu, například zvyšující se teplota moře, používání starých semínek a zastaralé metody pěstování.“
Pro farmáře jako je Darmial bylo školení velmi přínosné.
„Dozvěděl jsem se, jak zamezit různým škůdcům, aby ničili naši úrodu. Naučili jsme se také nové techniky vázání a pěstování, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.“
Aby mohli farmáři na vlastní oči vidět, jak se z mořských řas zpracovává karagenan, navštívili jednu z továren MCPI.
„Až na exkurzi jsem doopravdy porozuměl tomu, jak jsou důležité čisté a dobře vyzrálé mořské řasy,“ říká farmář a obchodník z Jižního Ubianu Marwan N. Sarae.
Společně s farmáři jsme navštívili také farmu v obci Talibon na ostrově Bohol, která využívá udržitelné metody farmaření. Na vlastní oči jsme se přesvědčili, že tento způsob pěstování mořských řas zajistí vyšší úrodu a čistší moře.
„Využíváním tohoto systému se minimalizují nepotřebné náklady a naše moře jsou čistší,“ říká Marwan.
Farmáře na Filipínách nepodporujeme jen prostřednictvím školení.
„Všechny ekologické a udržitelné metody, které jsme tady představili, uvedeme do praxe prostřednictvím speciálních farem, které jsme tady založili. Budou sloužit jako výuková centra, kde budou mít farmáři příležitost si v praxi vyzkoušet všechno, co se naučili. Na místě budou farmářům k dispozici také poradci, aby mohli využít své znalosti a dovednosti,“ dodává Garcia.
Damial a Marwan jdou nyní všem příkladem. Sami začali používat udržitelné metody a rádi budou sdílet vše, co se naučili, také s dalšími farmáři.
„Znalosti, které jsme získali, nesmí přijít vniveč,“ říká Darmial. „Pokud budeme tyto nové postupy používat, pěstování mořských řas v Tawi Tawi bude udržitelnější nejen pro nás, ale také pro další generace.“