Přelomová studie prokazuje, že spotřebitelé chtějí vědět, jak jsou vyráběny jejich potraviny
9. 7. 2013 - PRAHA [Econnect/Společnost pro zvířata]
78% českých spotřebitelů chce, aby se značení podle způsobu výroby, které jasně označuje způsob chovu využitý při výrobě potravin, rozšířilo na masné a mléčné výrobky. Téměř dvě třetiny odpověděly, že životní pohoda
hospodářských zvířat je důležitá, když se rozhodují, jaké potraviny si koupí.
Provedení průzkumu bylo zadáno v rámci kampaně Na etiketě záleží, společného projektu organizací Compassion in World Farming, RSPCA, Soil Association a World Society for the Protection of Animals (WSPA), který je jedním z nejucelenějších projektů, týkajících se označování potravin z hlediska životní pohody zvířat v Evropě. Bylo zjištěno, že životní pohoda hospodářských zvířat je významným faktorem při výběru potravin a že čeští spotřebitelé důrazně požadují povinné značení potravin podle způsobu výroby.
Romana Šonková, vedoucí projektu Na etiketě záleží v České republice říká: “Přestože existuje značení vajec podle způsobu výroby a nový právní předpis EU o značení ryb podle způsobu lovu, spotřebitelé jsou stále udržováni v
nevědomosti v tom, jaké způsoby chovu se využívají při výrobě převážné většiny masných a mléčných výrobků.”
Značení podle způsobu výroby se vyžaduje u vajec prodávaných v EU od roku 20041. Od té doby všechna čerstvá vejce musí být označena jako “vejce nosnic v klecích”, “vejce nosnic v halách”, “vejce nosnic ve volném výběhu” nebo “vejce nosnic v ekologickém chovu”. Tato jednoduchá změna zvýšila počet vajec produkovaných v neklecových chovech.
Julia Wrathallová, vedoucí oddělení pro hospodářská zvířata v RSPCA, říká: “Pro spotřebitele, který se snaží nakupovat výrobky ze zvířat s lepší životní pohodou to může být nesmírně těžké. Na tolika etiketách masných a
mléčných výrobků se používají zavádějící nápisy a obrázky, které naznačují dobrou životní pohodu, i když byla zvířata chována ve standardních intenzivních chovech. Jak to vidíme u vajec, spotřebitelé mají moc zlepšovat
způsoby chovu, ale mohou to dělat pouze tehdy, když na výrobcích, které kupují, je pravdivá, porovnatelná informace.“
V roce 2010 Britské Ministerstvo zemědělství DEFRA provedlo vlastní studii a zaznamenalo názor pouhých 96 lidí4. Studie došla k závěru, že značení by mělo omezený vliv na nákupní chování. Naneštěstí je tato studie nepřiměřeně vlivná – DEFRA i Evropská komise ji využívají jako argument proti značení potravin podle způsobu výroby. Výsledky nového průzkumu ovšem jasně upozorňují na to, že spotřebitelé chtějí pravdivé značení masných a mléčných výrobků.
Philip Lymbery, výkonný ředitel Compassion in World Farming, říká: “Je udivující, že DEFRA a Evropská komise stále odmítají jasné, objektivní značení masných a mléčných výrobků podle způsobu výroby.
Britský ministr zemědělství David Heath opakovaně prohlásil, že značení podle způsobu výroby je příliš složité, že dobré životní pohody se může dosáhnout i v naprosto holých nejintenzivnějších chovech a že značení nemá
dostatečně významný vliv na chování spotřebitelů.
Průzkum projektu Na etiketě záleží zaznamenal názory třicetkrát většího počtu spotřebitelů než studie DEFRA. Jsou v naprostém rozporu s vládní pozicí.” Průzkum také zjišťoval podporu spotřebitelů pro konkrétní pojmy pro
označování drůbežího masa navržené partnery projektu Na etiketě záleží: z intenzivního halového chovu, z extenzivního halového chovu, z volného výběhu a z ekolgického chovu. Více než tři čtvrtiny respondentů odpověděly, že by tyto pojmy využívaly.
Většina kuřat chovaných v EU na maso se chová v intenzivních systémech, které mohou škodit jejich životní pohodě a způsobit vážná onemocnění včetně kulhání a srdečního či plicního selhání. V situaci, kdy kolem 90% kuřat je
chováno intenzivně, může být pro lidi velmi těžké nalézt v obchodech výrobek s lepší životní pohodou. Výsledky tohoto průzkumu prokazují, že lidé chtějí pravdivé, objektivní značení drůbežího masa a všech masných a mléčných výrobků.