Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Fundraising
[ nno.ecn.cz > fundraising > Dětem ze severu Moravy přinesla sbírka Pomozte dětem přes dva a čtvrt milionu ]
-

 Novinky

 Fundraising novinky granty stipendia dárcovství případové studie literatura

 Právní servis

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

Dětem ze severu Moravy přinesla sbírka Pomozte dětem přes dva a čtvrt milionu

21. 10. 2002 - OLOMOUC [Econnect]

Pomozte dětem!Děti s výchovnými a vývojovými problémy, děti žijící mimo vlastní rodinu či týrané, zneužívané a zanedbávané, děti s tělesným, duševním nebo smyslovým postižením, ohrožené drogovou či jinou závislostí nebo žijící v jiných nepříznivých životních podmínkách: všechny potřebují pomoc. Díky mnoha dárcům především z řad veřejnosti mohla sbírka Pomozte dětem opět podpořit řadu programů, které se těmto dětem věnují – čtvrtý ročník sbírky přinesl do moravskoslezského a olomouckého kraje 2 280 930 Kč. "Z celkového počtu 38 hodnocených žádostí v regionu získalo podporu 21 projektů. Všechny rozdělené finanční prostředky budou použity v obou krajích na přímou pomoc ohroženým a znevýhodněným dětem," uvedla koordinátorka sbírkových akcí Pomozte dětem Anna Onucová z Nadace rozvoje občanské společnosti.

Nejvýznamnější benefiční akcí, která sbírce vynesla téměř tři čtvrtě milionu korun, byla aukce výtvarných děl předních českých výtvarníků ArtForum ICZ 2001. Jak Anna Onucová dále upozornila, nejrozsáhlejší sbírkovou akci uspořádal Junák - svaz skautů a skautek při Dni otevřených dveří: na konto Pomozte dětem tak přibylo 163 288,20 Kč. Největší sbírkovou akcí bylo již tradiční putování Kinematografu bratří Čadíků po republice, při nichž bylo vybráno do sbírkových kasiček 365 198,50 Kč. "Příspěvky široké veřejnosti ve čtvrtém ročníku sbírky více než desetkrát převyšují finanční příspěvky od smluvních dárců. Největšími smluvními dárci byly společnosti Tesco Stores ČR Nestlé Česko, které přispěly částkou po 300 000 korunách, a Schneider Electric s příspěvkem 200 000 korun," dodala koordinátorka sbírky. Celkově se veřejnost podílela na výsledku sbírky téměř třemi čtvrtinami.

Premiéru a zároveň rekord zaznamenaly příspěvky poskytnuté pomocí SMS zpráv. Přispět tímto způsobem měli poprvé možnost zákazníci všech mobilních operátorů – "dárcovství přes mobil" umožnily Eurotel, T-mobile i Oskar – a uživatelé mobilních sítí věnovali na konto sbírky 4 314 510 korun. "Celkem bylo ve prospěch čtvrtého ročníku sbírky poskytnuto a ze sbírkového konta rozděleno 12 030  643 korun. Veřejná sbírka Pomozte dětem probíhá po celé republice bez časového omezení a na konto s číslem účtu 666 999 666/0300 je možné posílat finanční prostředky během celého roku," upřesnila Anna Onucová. Peníze zasílané od 16. května 2002 jsou určeny již pro 5. ročník sbírky a budou rozděleny v říjnu 2003.

Sbírka Pomozte dětem se nechala inspirovat charitativním projektem televize BBC s více než dvacetiletou tradicí "BBC Children in Need". Mediální kampaň sbírky vrcholí každoročně celovečerním zábavným pořadem, vysílaným na Velikonoce Českou televizí. Projekty již podpořené díky sbírce usilují například o zlepšení životních podmínek dětí nemocných cystickou fibrosou, provoz tzv. nízkoprahových klubů, které nabízejí všem dětem zdarma různé způsoby trávení volného času, nákup automobilu pro přepravu dětí z nestátního dětského domova, provoz telefonické linky pomoci nebo výlety a pobyty pro děti z azylového domu.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz