Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Právní servis
[ nno.ecn.cz > právní servis > Analýza navrhovaných změn telekomunikačního zákona a správního řádu ]
-

 Novinky

 Fundraising

 Právní servis novinky kauzy dokumenty a literatura ASPI-databáze právních předpisů

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

Analýza navrhovaných změn telekomunikačního zákona a správního řádu

3. 2. 2003 - PRAHA [Econnect]

Na posledním zasedání vlády dne 29. ledna bylo projednáno celkem 40 různých bodů. Nejvíce z nich předložili ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) a ministr pro informatiku Vladimír Mlynář (US-DEU). Následující článek je podrobnější analýzou novely telekomunikačního zákona a návrhu správního řádu.

Správní řád

Ministr Gross předložil vládě návrh nového správního řádu. Správní řád definuje základní pravidla činnosti správních úřadů, která se vztahují na veškerý postup orgánů veřejné správy navenek. Tento vládní návrh je přepracovanou verzí návrhu, který neúspěšně předložila Zemanova vláda. Nový správní řád je podle ministrových slov založen na koncepci rovného účastnictví, avšak v některých konkrétních procesních situacích reflektuje zvláštní postavení osob, jimž jsou správním aktem ukládány povinnosti nebo přiznávána práva. Důvodová zpráva upozorňuje, že diferenciaci mezi aktéry správního řízení zná i celá řada správních řádu EU (např. rakouský správní řád rozlišuje mezi stranou a účastníkem).

Návrh respektuje zvláštní typ správních řízení na úseku práva životního prostředí, kde se občanský sdružením, v souladu s Aarhuskou smlouvou, zachovává plné účastenství.Tímto ustanovením se snaží balancovat na hraně mezi poskytnutím prostoru každé straně, které se správní řízení nějak dotýká, tak nebezpečím blokování rozhodnutí bezvýznamným aktérem. Dále se snaží podrobně upravit ochranu v případě nečinnosti úřadu.Návrh umožňuje také elektronické doručování. Vládní návrh se v dohledné době utká na půdě Parlamentu s konkurenční novelou stávajícího správního řádu.

Telekomunikační zákon

Novela telekomunikačního zákona vzniklá na půdě nového Mlynářova ministerstva ukládá společnosti Český Telecom zpřístupnit konkurenci tzv. „poslední míli“, tedy poslední části účastnického telekomunikačního vedení, tj. společnost Český Telecom zpřístupní buď celé vedení nebo jeho nehlasovou část. Tato technická novela má český telekomunikační trh přiblížit k ideálu rovné soutěže, dále by měla výrazně usnadnit zavedení vysokorychlostního internetu technologie ADSL.

Důležitější otázky kolem telekomunikací bude ale řešit až zákon o elektronických komunikacích, který Mlynář hodlá předložit vládě ve IV. čtvrtletí letošního roku. Tuto novelu si vyžádali samotní alternativní operátoři, Ministerstvo informatiky dlouho zvažovalo, zda-li ji předloží samotnou v předstihu nebo tato úprava bude součástí nově vzniklého zákona o elektronických komunikací. Tento návrh reaguje jednak na výtky obsažené ve zprávách Evropské komise o připravenosti ČR na vstup do EU, tak i na fakt, že bylo uděleno přes 30 licencí alternativním operátorům, ale 99 procent hlavních telefonních stanic je doposud v držení Českého Telecomu.


Karel Čada

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Karel Čada

Autor se věnuje právní problematice související s neziskovým sektorem a občanskou společností. Studuje sociologii a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK v Praze.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz