Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Právní servis
[ nno.ecn.cz > právní servis > Připravuje se zákon o 1% daňových asignacích ]
-

 Novinky

 Fundraising

 Právní servis novinky kauzy dokumenty a literatura ASPI-databáze právních předpisů

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

Připravuje se zákon o 1% daňových asignacích

25. 2. 2003 - PRAHA [Newsletter Fóra Dárců]

Rok 2002 přinesl jasný signál o tom, že zahraniční nadace postupně mění své priority a svou podporu přesouvají z regionu střední Evropy do jiných částí světa.

Český neziskový sektor tak musí hledat jiné (zejména však domácí) zdroje financování, schopné zajistit jeho dlouhodobou udržitelnost. Toho si jsou velmi dobře vědomy zejména americké nadace, které se rozhodly jeden ze svých posledních příspěvků do regionu V4 (prostřednictvím Trustu pro SVE) nasměrovat právě na podporu systémových změn v oblasti legislativy a dlouhodobých finančních mechanismů.

Jednou z těchto změn by mohlo být zavedení mechanismu tekzvaných daňových asignací. Princip daňových asignací spočívá v tom, že každý plátce daně z příjmu fyzických osob má možnost poukázat (= asignovat) určité procento ze zaplacené daně některé z neziskových organizací, a to za zákonem stanovených podmínek. Jde tedy o specifickou formu rozdělování prostředků ze státního rozpočtu neziskovým organizacím, kdy konkrétního příjemce neurčuje stát, nýbrž občan.

O tom, že princip daňových asignací není v našich zeměpisných šířkách něčím exotickým nebo neaplikovatelným svědčí i skutečnost, že daňové asignace úspěšně fungují již v Maďarsku, na Slovensku (tam je dokonce možnost asignovat rozšířena i na právnické osoby) a v dohledné době by mohly začít fungovat i v Polsku. V kontextu zemí V4 tak Česká republika zatím jednoznačně zaostává.

Přestože se technická řešení některých detailů v jednotlivých zemích liší, efekty daňových asignací jsou velmi podobné. Dosavadní zkušenosti ukazují, že pozitivním přínosem daňových asignací není pouze přísun finančních zdrojů do neziskového sektoru, ale také vznik mnohem užších vazeb mezi neziskovými organizacemi a „zbytkem společnosti“. Neziskové organizace se o obsahu a prospěšnosti své činnosti snaží mnohem intenzivněji komunikovat i se svými nečleny a širokou veřejností. Pozitivní efekt tak vzniká i pro celý neziskový sektor, který se pro veřejnost stane srozumitelnější.

Na podzim roku 2002 začalo Fórum dárců realizovat projekt, na jehož konci by mělo být zavedení daňových asignací i v České republice. Speciální expertní skupina složená z daňových poradců, auditorů a odborníků na legislativu pracuje na návrhu zákona o daňových asignacích. Práci lze již stavět na maďarských a slovenských zkušenostech i na prvním návrhu zákona o daňových asignacích, který byl předložen skupinou poslanců na jaře roku 2002, avšak byl Poslaneckou Sněmovnou zamítnut.

V současné chvíli je již hotova první fáze prací - byly stanoveny základní parametry návrhu českého modelu zákona o daňových asignacích. Tento návrh se stane základem pro širokou diskusi napříč domácím neziskovým sektorem o optimální podobě tohoto zákona. Během této diskuse vznikne prostor diskutovat celou řadu dosud otevřených otázek, jako je vymezení okruhu oprávněných příjemců daňových asignací, registrační procedura, způsob poukázání daňové asignace a podobně. Fórum dárců plánuje zahájit tyto diskuse v nejbližší době.

I když se představy o řešení dílčích otázek mohou napříč neziskovým sektorem lišit, podpora daňovým asignacím musí být jednotná. Naše úspěšnost při jeho prosazování bude záležet zejména na tom, abychom dosáhli široké shody o žádoucí podobě tohoto zákona.


Jan Frühwirt, koordinátor projektu ve Fóru dárců

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz