Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Fundraising
[ nno.ecn.cz > fundraising > Co přinese zákon o daňových asignacích? ]
-

 Novinky

 Fundraising novinky granty stipendia dárcovství případové studie literatura

 Právní servis

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

Co přinese zákon o daňových asignacích?

17. 4. 2003 - PRAHA [Bulletin SKOKu]

Dlouho už se o tom mluví. Zejména poté, kdy byl zákon o určení (asignaci) 1 % daně z příjmů fyzických osob na veřejně prospěšné účely přijat v sousedních zemích – v Maďarsku a Slovensku. U nás na přípravě návrhu zákona pracuje Fórum dárců.

Jaké jsou dosavadní zkušenosti od sousedů?

V Maďarsku využívá možnost odevzdat 1% své daně z příjmu veřejně prospěšné organizaci podle vlastního výběru asi 30 % plátců daně. To přinese těmto organizacím ročně cca 10 mil. USD. Kromě toho může občan odevzdat 1 % daně z příjmu církvi. Zákon platí od roku 1996. Na Slovensku byl zákon o daňových asignacích přijat v roce 2001. V prvním roce využilo možnosti odevzdat 1 % daně z příjmu konkrétní, známé neziskové organizaci cca 70 % plátců daně. NNO tak získaly 102 mil. slovenských korun.

Co získá český občan?

Doposud odevzdává český občan daň z příjmu fyzických osob státu. Po nabytí zákona o daňových asignacích získá právo rozhodnout o tom, co bude financováno jedním procentem z této daně. Nejedná se o žádnou daň navíc. Občan má možnost ovlivnit využití alespoň malé části svých peněz, které se zaplacením daně stávají veřejnými prostředky. Má možnost podpořit činnost organizace, kterou považuje za společensky důležitou a prospěšnou. Může státu – i když jen částečně – mluvit do využití veřejných financí.

Co získá český stát?

Ústava ukládá státu zajišťovat pro občany veřejně prospěšné služby. Jejich část poskytují NNO. Stát získává nejen zpětnou vazbu o tom, které služby občané oceňují, a kterým organizacím poskytují morální podporu. Má možnost také využít těchto poznatků při rozdělování veřejných prostředků NNO. Podobně mohou z určení 1 % daní z příjmu fyzických osob profitovat i kraje.

Kdo budou příjemci 1 % daně?

Podobně jako v sousedních státech budou oprávnění příjemci patrně registrováni nezávislým subjektem. Příjemci mohou být občanská sdružení, nadace a nadační fondy, charity, diakonie a další nekomerční právnické osoby. Daňový poplatník může připsat 1 % ze své daňové povinnosti jen jednomu subjektu v jednom kalendářním roce. Zákon stanoví další povinnosti příjemců, aby nemohlo dojít k zneužití. Nejvíc bude záležet na tom, jak se jednotlivé NNO projevují na veřejnosti – budou se muset ucházet o přízeň občanů, aby dosáhli připsání 1 % daní na své konto.

Jak bude zabezpečeno, aby daňové asignace postihly rovnoměrně oblasti veřejně prospěšných činností?

Je pravděpodobné, že bude zvolen podobný model, jaký se uplatnil při rozdělení prostředků z Nadačního investičního fondu (NIF) vybraným nadacím. Mohly by být zahrnuty tyto programové oblasti: zdravotní, sociální a humanitární, vzdělání, kultura, životní prostředí, ochrana lidských práv, děti mládež a rodina, život regionů a komunit.

Může zákon o daňových asignacích usnadnit vstup ČR do Evropské unie?

Česká republika musí dokázat, že se dokáže postarat o rozvoj občanské společnosti i poté, kdy Evropská komise nebude mít v ČR žádný vliv a peníze z předvstupních fondů budou vyčerpány. NNO jsou stále do značné míry závislé na státních dotacích. Zákon o daňových asignacích by mohl do budoucna posloužit jako jeden z faktorů udržitelnosti neziskového sektoru a současně jako opatření s výrazně demokratickými prvky.

Milena Černá


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz