Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Vzdělávání NNO
[ nno.ecn.cz > vzdělávání NNO > Výsledky celorepublikového šetření komunikační praxe NNO a krajů ČR ]
-

 Novinky

 Fundraising

 Právní servis

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO novinky stipendia (fellowships) literatura

Výsledky celorepublikového šetření komunikační praxe NNO a krajů ČR

30. 5. 2003 - PRAHA [Spiralis o.s.]

Občanské sdružení Spiralis zveřejnilo vybrané výsledky svého celorepublikového kvantitativního šetření komunikační praxe krajů a NNO prezentované na diskusním fóru „Cesty k efektivní komunikaci krajů a NNO“ v březnu letošního roku. Šetření probíhalo formou dotazníku od podzimu loňského roku mezi zástupci krajů a neziskových organizací.

Pravidla komunikace NNO a krajů

Spiralis v šetření na podzim 2002 zjistilo, že kraje i NNO považují za potřebné vytvářet pravidla pro vzájemnou komunikaci (přes 70% dotázaných). Z uvedených možností by si chtěly ujasnit především otázku, z jakých finančních zdrojů budou svou komunikaci financovat a jak naloží s výsledky své komunikace. 52 % respondentů dále uvedlo, že považují za potřebné určit s kým by měli na straně krajů i NNO komunikovat.

Co kraje od NNO očekávají a naopak?

Z výsledků šetření zjišťujeme, že kraje deklarují postoj k NNO především jako k partnerovi pro spolupráci a po té vnímají NNO jako poskytovatele veřejných služeb. Jako nejméně významnou roli NNO vůči kraji uvedli respondenti (NNO i kraje) roli kontrolní. NNO vnímají svou roli vůči kraji především jako poskytovatele veřejných služeb. Z možné nabídky rolí kraje vůči NNO označily NNO nejčastěji kraj jako poskytovatele dotací.

SWOT analýza komunikace NNO a krajů

Kraje a NNO vidí stále jako významnou překážku vzájemné komunikace nejasnou koncepci podpory neziskového sektoru ze strany obcí, měst a státu, nevyjasněné financování krajů a krátkou existenci krajů. Tyto překážky nejsou NNO a krajem v krátkém období přímo ovlivnitelné – nazvali jsme je proto vnější hrozbou jejich komunikace. Jinak to vidíme v případě překážky vzájemné neznalosti partnerů, která je dle našeho názoru v krátkodobém horizontu rozhodně „léčitelná“ a na jejím odstranění se mohou podílet jak NNO tak kraje – považujeme proto tuto překážku za slabou stránku komunikace.

Za silnou stránku komunikace krajů a NNO považujeme především během projektu projevený zájem o vzájemnou spolupráci. Účastníci diskusního fóra označili za silnou stránku i vysokou kvalitu práce NNO či pestrost neziskového sektoru. Příležitostí pro rozvoj komunikace kraje a NNO označili účastníci diskusního fóra například využití stávajících kapacit neziskového sektoru či vstup ČR do EU.

Kritéria výběru partnera a komunikační prostředky

Podle šetření Spiralis, o. s. dávají kraje přednost spíše komunikaci s jednotlivými NNO před komunikací se zástupci sdružení/koalic. Pokud se ovšem kraje rozhodnou komunikovat s reprezentanty NNO, pak preferují zástupce oborů v podobě koalic/sdružení s celokrajskou působností. Při výběru partnerů z NNO kraje zvažují především tato hlediska: obor působnosti, dosavadní činnost neziskového subjektu a jeho územní působnost. Při navazování kontaktu jsou aktivnější NNO. Pro kraje i NNO hraje při navazování kontaktu významnou roli skutečnost, že svého partnera znají již z osobní zkušenosti z minulosti. U NNO se ale setkáváme nejčastěji s případem, kdy svého partnera na kraji oslovily na základě vlastního výběru bez předchozí zkušenosti či osobní znalosti.

Za nejvíce využívané komunikační prostředky, označili respondenti e-mail, www stránky kraje, klasickou korespondenci a osobní setkávání. Zajímavým zjištěním bylo, že krajům chybí o NNO informace o jejich přeshraniční a příhraniční spolupráci a o jejich členství ve sdruženích, koalicích a asociacích.

Témata komunikace a spolupráce NNO a krajů

Za nejčastější téma současné komunikace považují NNO i kraje dotační politiku. Jako druhé nejvíce zmiňované téma uváděly kraje strategické dokumenty kraje, NNO zase poskytování veřejných služeb. Za nejvýznamnější téma „budoucnosti“ považují kraje i NNO partnerství v projektech EU.


Lenka Míkovcová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz