Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Fundraising
[ nno.ecn.cz > fundraising > Činnost Asociace nadačních fondů je především na jejích členech ]
-

 Novinky

 Fundraising novinky granty stipendia dárcovství případové studie literatura

 Právní servis

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

Činnost Asociace nadačních fondů je především na jejích členech

14. 7. 2003 - PRAHA [Econnect]

K 1. červnu 2003 vznikla Asociace nadačních fondů při Fóru dárců ČR, na jejím založení se podílelo šest nadačních fondů. Jde o vůbec první asociaci svého druhu, která je otevřená všem nadačním fondům, jichž je v České republice téměř 900. O záměrech, cílech a náplni práce asociace se můžete více dozvědět v rozhovoru s koordinátorkou programu Zuzanou Bartošovou.

V informacích o založení asociace nadačních fondů se hovoří o přísných podmínkách pro členství - můžete je vyjmenovat?

Podmínky členství v asociaci vyžadují dodržování zákona o nadacích a nadačních fondech, přihlášení se k etickým pravidlům chování nadačních fondů a povinnost zaplatit roční poplatek 1500 Kč. O poměrně přísných podmínkách se zmínila Marcela Roche z Českého nadačního fondu pro vydru, jenž je zakládajícím členem asociace. Snad je to i trochu zvláštní, že asociace explicitně vyžaduje od svých členů dodržování všech podmínek zákona, vždyť by to mělo být samozřejmostí. Odpovědí však je, že část nadačních fondů například vůbec nevydává výroční zprávu, i když jim to zákon předepisuje. Některé nadační fondy vznikly samoúčelně bez zájmu dlouhodobě vyvíjet činnost. Jiným bylo líto ukončit činnost po přijetí přísnějšího zákona o nadacích a nadačních fondech a přeregistrovali se z nadace na nadační fond. Není pro ně jednoduché být ve své práci dobří a naplňovat své poslání na sto procent.

Proč asociaci zakládá pouze šest nadačních fondů z těch několika set, které u nás působí?

Ano, asociaci založilo jenom šest nadačních fondů. Už teď se však hlásí další a asociace je ráda přijme. Zakládající členové nebudou mít žádné privilegované postavení a je pravděpodobné, že po roce, dvou bude mít asociace několik desítek členů. Nicméně těchto šest nadačních fondů se na přípravě asociace podílelo přes rok a půl a je přirozené, že asociaci založili právě oni.

Jakou společenskou, konzultační, legislativní, lobbystickou apod. činnost bude asociace vyvíjet?

Samotná činnost asociace je především na jejích členech. Obecně bychom mohli říct, že asociace bude kultivovat prostředí nadačních fondů a zastupovat je navenek. Celkem konkrétně se bude angažovat například v legislativních změnách - v prosazování zákona o možnosti pro občany poukázat 1 % z daně na veřejně prospěšné účely. Co se týče reprezentování, asociace bude zárukou, že její členové jsou spolehlivými partnery. Další činnosti jsou spojeny s prací Fóra dárců, které poskytuje asociaci zázemí.

Čím se - kromě typu organizace - liší asociace nadačních fondů od již fungující asociace nadací?

Napadá mě jediný rozdíl – asociace nadací pracuje již pátým rokem, a proto se věnuje více tématům a má více členů. Nadační fondy v asociační práci teprve začínají. Je potřeba vydefinovat řadu oblastí a témat, kterým by se asociace měla věnovat. Je skutečně zatím na počátku. My jsme ale chtěli, aby tato skupina nezůstala na okraji zájmu a zapojila se do práce celé nadační komunity.

A co mají naopak společného?

Sbližuje je to, že obě servisně zajišťuje občanské sdružení Fórum dárců. Jejich aktivity jsou koordinovány společně, účastní se společných akcí a setkání. Jinak to ani nejde – nadace i nadační fondy trápí v řadě oblastí společné problémy.

Jaké jsou s tímto typem institucionalizované spolupráce zkušenosti v zahraničí?

Nadační fondy jsou české specifikum, proto těžko hovořit o zahraničních zkušenostech. Pokud jde o nadace, tam jsme před Slovenskem – založení asociace nadací se zde zatím pouze připravuje. Jinak Fórum dárců je členem celosvětového networku asociací nadací a dárců - WINGS. Zde jsou zastoupeny asociace, které fungují již řadu let i ty nově vzniklé. Co je spojuje je práce ve prospěch celé nadační komunity a zkušenosti, které jsou většinou přenosné mezi různými zeměmi. Taková spolupráce je pro nás přínosná, protože jsme jedinou organizací svého druhu v České republice a občas je potřeba podívat se na zkušenou k jiným.


Pavel Hlavatý

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

Pavel Hlavatý

Nezávislý novinář věnující se kultuře, občanské společnosti, venkovu, ekologii a spiritualitě

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz