Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Fundraising
[ nno.ecn.cz > fundraising > Daňové asignace na Slovensku ]
-

 Novinky

 Fundraising novinky granty stipendia dárcovství případové studie literatura

 Právní servis

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

Daňové asignace na Slovensku

27. 11. 2003 - PRAHA [Econnect]

Zákonná úprava - byť jde jen o novelu zákona o daních z příjmů byla u našich sousedů přijata v roce 2001. Novela umožnila fyzickým osobám rozhodnout se poukázat 1% ze zaplacené daně z příjmu pro vymezené právnické osoby na obecně prospěšné účely. Minimální částka, kterou je možné poukázat, je 20 Sk.

V dubnu 2002 schválil slovenský parlament další novelu zákona o daních z příjmů. Podle ní mohou od roku 2003 asignovat 1% také právnické osoby. Této změny se obávají slovenské neziskové organizace především kvůli tendenci podporovat hlavně mediálně viditelné organizace (případně organizace založené firmou) s důrazem na budování image - jména firmy místo podpory smysluplných aktivit.

Občan, plátce daně z příjmů fyzických osob, může asignovat 1% za vymezených podmínek. Především musí daň k určitému termínu zaplatit. 1% je přitom možné poukázat jenom jedné organizaci.

Veškerá administrativa zaměstnance k poukázaní 1% je soustředěna na účetním oddělení jeho zaměstnavatele. Ten připravuje roční zúčtování záloh a vystaví potvrzení o zaplacení daně a potvrzení, že zaměstnanec nemá nedoplatek na daních. Zaměstnanec si vypočítá 1% z této daně a vyplní předtištěné prohlášení o poukázání odpovídající sumy. Každoročně do 30. dubna doručí vyplněné prohlášení spolu se zmíněnými doklady od zaměstnavatele daňovému úřadu, k němuž místně přísluší jeho zaměstnavatel.

I když je současná 1% výška daňové asignacie jen symbolická, představuje pozitivní precedens a psychologicky významný posun od etatismu směrem k občanské společnosti. Občani si začali uvědomovat svoji zodpovědnost za věci veřejné, svoje pravomoce při nakládání s částí veřejných prostředků a budou se víc zaujímat o rozdělování daní.

Z celkového objemu darované daně v roce 2002 (víc jak 100 miliónů slovenských korun) šla téměř třetina neziskovým organizacím působícím ve zdravotnictví a téměř 20% do oblasti vzdělávání (zaregistrovaných bolo 4042 příjemců). Možnost poukázat procento z daně využilo první rok existencie daňové asignácie víc jak 325-tisíc občanů. Nejúspěšnější byla Liga proti rakovině (získala 3,6 milionu Sk). Průměrná suma, kterou organizacím daňový poplatníci asignovali, je 26 tisíc Sk.

Dle materiálů informačního serveru Changenet a Fóra dárců volně zpracovala Lucie Slauková


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz