Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Fundraising
[ nno.ecn.cz > fundraising > Jaká je současná praxe neziskových organizací v získávání financí? ]
-

 Novinky

 Fundraising novinky granty stipendia dárcovství případové studie literatura

 Právní servis

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

Jaká je současná praxe neziskových organizací v získávání financí?

3. 2. 2004 - PRAHA [Spiralis]

Výzkum o současném stavu fundraisingu v neziskových organizacích ČR je prvním výzkumem uskutečněným v České republice, který zjišťuje, jak získávají neziskové organizace (NO) finanční prostředky pro svoji činnost. Výsledky šetření byly poprvé veřejně prezentovány u příležitosti mezinárodním workshopu „Cesty k účinnému fundraisingu“, který proběhl ve dnech 29. a 30. ledna 2004 v budově Ministerstva zahraničí.

Respondenty výzkumu byla reprezentativní skupina 455 NO (osloveno jich bylo 2 814), cílovou skupinou tvořili ředitelé NNO, členové vrcholového managementu organizace, členové představenstva a zástupci správních rad. Skupina respondentů byla sestavena tak, aby zahrnula NO všech druhů činnosti, organizace různých právních forem (občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, účelová zařízení církví, nadace a nadační fondy), organizace sídlící ve velkých a středních městech i v malých obcích a pokrývající rovnoměrně všechny kraje České republiky). Do výzkumu jsme zahrnuli NNO s celonárodní působností i organizace regionální, organizace s tzv. malými ročními rozpočty (do 100 000 Kč) i organizace hospodařící s mnohamilionovými částkami.

Sběr dat se uskutečnil v červnu - červenci 2003, poté probíhalo vyhodnocení výzkumu a zpracování studie (zpracovatel Marketing Vision s.r.o.). Z výzkumu jsme mj. zjistili, že v současné době NO pracují na základě podpory pocházející buď výlučně nebo většinou z domácích zdrojů (85% NO). Neziskové organizace kombinují příjmy z průměrně 4 různých typů zdrojů. Neznamená to však, že podíl těchto zdrojů na jejich ročním příjmu je vyrovnaný. Klíčovým zdrojem jsou příspěvky z veřejných rozpočtů, tzn. z ministerstev, krajů, měst a obcí (36%). Nejvyšší percentuální podíl státních příspěvků mají organizace sociální a zdravotní a organizace zaměřené na práci s dětmi a na sport. I do budoucna považuje 44% NNO tento finanční zdroj za klíčový, což nelze považovat za příliš dobrou zprávu. Na druhé straně asi 36% NNO se bez finanční podpory státu obejde a nevyužívá ji. Jde zejména o servisní organizace a organizace zabývající se regionálním rozvojem. Zhruba 20% finančních prostředků získávají organizace vlastní činností, 11% od firem, 10% od nadací. Přesto, že v současné době probíhá v republice více než 400 veřejných sbírek, tvoří jejich výnos asi 2% ročních příjmů neziskových organizací.

Další informace o výzkumu a jeho výsledcích najdete v přiloženém dokumentu.


Markéta Židlická

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz