Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Fundraising
[ nno.ecn.cz > fundraising > Cenu Via Bona za filantropii si letos odnáší Metrostav ]
-

 Novinky

 Fundraising novinky granty stipendia dárcovství případové studie literatura

 Právní servis

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

Cenu Via Bona za filantropii si letos odnáší Metrostav

19. 9. 2006 - PRAHA [Nadace VIA]

Cenu Via Bona určenou pro dárce z řad velkých firem si letos za své dobročinné skutky odnáší společnost Metrostav. Mezi dalšími oceněnými jsou Vlastimil Venclík, společnost Skanska a firma Hobra – Školník. Cenu Via Bona uděluje již 9. rokem Nadace VIA. Každý oceněný získá 50 000 Kč, které předá neziskové organizaci dle svého uvážení.

Ceny VIA Bona ve čtyřech kategoriích byly předány v úterý 19. září pod záštitou amerického velvyslance Williama Cabanisse v jeho rezidenci. Příkladné dárce ve čtyřech kategoriích vybírala hodnotící komise z téměř 50 nominovaných firem i individuálních dárců z celé České republiky.

Cena VIA BONA je určena těm, kteří se zajímají o potřeby svého okolí. "Je nám jasné, že každý z těch, kteří pomáhají nebo přispívají potřebným, si zasluhuje díky a ocenění," komentuje smysl ceny ředitel Nadace VIA Jiří Bárta. "Mezi nimi hledáme každý rok někoho, koho stojí za to vyzdvihnout jako následováníhodný příklad."

Mezi velkými firmami tak letos porota ocenila dárcovskou strategii společnosti Metrostav a.s. "Metrostav se mezi nominovanými objevuje již několikátým rokem za sebou, navíc je často nominován od více neziskových organizací. Jeho pomoci si tedy obdarovaní opravdu váží," vysvětluje rozhodnutí předseda letošní poroty Vladimír Bystrov ze společnosti Bison and Rose. Porota se rozhodla ocenit Metrostav především za promyšlenost a délku jeho filantropické činnosti a také za to, že se nevyhýbá ani "nepopulárním" tématům. "Metrostav významně podpořil například budování azylového domu Naděje v Praze na Žižkově a Hospice sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích. Mnohé firmy se ještě necítí na to spojit své jméno s tématem umírání, proto je to od Metrostavu záslužný čin," dodává Bystrov. Porota dále ocenila například to, že se firma zavázala přispívat hospici na pět let dopředu ročně částkou 500 000 Kč, což do dnešního dne umožnilo této neziskové organizaci posloužit téměř stovce terminálně nemocných pacientů. „Právě závazek dlouhodobé pomoci je pro neziskovou organizaci mimořádně cenný a příklad Metrostavu by měly následovat i další firmy, jež uvažují o systematickém dárcovství,“ přeje si Vladimír Bystrov.

Cena VIA BONA byla udělena i v dalších kategoriích: mezi malými a středními firmami nejvíce zaujala porotu společnost Hobra – Školník, která dlouhodobě a systematicky podporuje rozvoj broumovského regionu. "Oceňujeme především skutečnost, že v době, kdy řada lidí čeká na dotace nebo si stěžuje na legislativu, najde se ochotný a energický majitel firmy, který dokazuje, že i jedinec má sílu změnit své okolí k lepšímu," říká další členka poroty, Luďka Raimondová z Asociace PR agentur.

Cenu VIA BONA pro jednotlivce si odnáší Vlastimil Venclík za založení a financování Nadačního fondu Filipa Venclíka pro pomoc obětem trestných činů a propagaci aktivit proti násilí. "Pan Venclík sám zažil tragickou událost, po které se mohl uzavřít do sebe a sám žádat - po právu - pomoc. On to neudělal a rozhodl se s událostí vyrovnat úžasným způsobem - založil fond na podporu obětí trestných činů," komentuje rozhodnutí poroty další její členka Lucie Weissová z Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál. Nadační fond pomáhá obětem trestných činů i pozůstalým. Lucie Weissová k tomuto dodává: „Oběti trestních činů jsou jednou z nejohroženějších skupin, kterým se pomoci málokdy dostane. A trpí několikrát: při spáchání trestného činu, při vyšetřování, před soudem a trauma si nesou celý život.“

Společnost SKANSKA a.s. získala cenu za inovativní přístup k dárcovství za spolupráci s Nadací Partnerství. "Ekologická nadace a stavební firma – to by mohly být nepřátelé na život a na smrt. My jsme chtěli ocenit to, že tyto dva subjekty se rozhodly spolupracovat – navzájem si předávají zkušenosti a snaží se najít kompromis vyhovující oběma stranám místo toho, aby na sebe útočily," vysvětluje členka poroty Lenka Surotchak ze slovenské Nadace Pontis. Kromě významné finanční podpory projektu Strom života SKANSKA rozšířila spolupráci s Nadací Partnerství v oblasti komunikace ekologických a filantropických témat, o pomoc při oslovování dalších dárců a o konzultace odborných témat – např. ekologické stavění, technologie šetrné k životnímu prostředí, apod.

Také letos se porota rozhodla udělit mimořádná čestná uznání – firmě Marten za tisk diářů a další spolupráci s občanským sdružením Máme otevřeno? a Československé obchodní bance za desetiletou finanční podporu Fondu vzdělání pro zdravotně a sociálně znevýhodněné studenty při Výboru dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové.

Správní rada Nadace VIA ještě udělila čestnou cenu VIA Bona manželům Horovým za založení Fondu pro pomoc dětem na Zakarpatské Ukrajině při Nadaci VIA.

V letošní porotě zasedli: Vladimír Bystrov z agentury Bison and Rose, Andrea Machálková ze Citibank, Luďka Raimondová z Asociace PR agentur, Lenka Surotchak, Nadacia PONTIS a Lucie Weissová, Čro1 – Radiožurnál.

Ceny VIA BONA jsou každoročně udělovány za laskavé podpory Citigroup Foundation z USA.


Jana Kudělová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz