Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Právní servis
[ nno.ecn.cz > právní servis > LLP zve na seminář k veřejné prospěšnosti a informuje o projektech k občanskému zákoníku ]
-

 Novinky

 Fundraising

 Právní servis novinky kauzy dokumenty a literatura ASPI-databáze právních předpisů

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

LLP zve na seminář k veřejné prospěšnosti a informuje o projektech k občanskému zákoníku

25. 11. 2004 - BRNO [Liga lidských práv]

Zveme Vás na druhý ze série seminářů k tématu nového občanského zákoníku, tentokrát věnovaný speciálně veřejné prospěšnosti. Seminář jehož tématem bude Problematika veřejné prospěšnosti - Co je možno chápat jako veřejně prospěšné, k čemu slouží veřejná prospěšnost, jak zavedení statutu veřejné prospěšnosti zasáhne do života NNO a jak souvisí s novým občanským zákoníkem, se uskuteční 14. prosince 2004 od 9:30 v Brně na Právnické fakultě Masarykovy university. Vzhledem k tomu, že počet míst je omezen na 50, prosíme vás abyste nám e-mailem zaslali vyplněnou přihlášku co nejdříve. Další informace a program najdete níže.

Projekty k připravovanému občanskému zákoníku a zákonu o veřejné prospěšnosti - rekapitulace

Nejprve bychom rádi zrekapitulovali a informovali vás o projektech Ligy lidských práv (Liga) a Institutu pro sociální a ekonomické analýzy (ISEA), jichž jsou tyto semináře součástí. Projekty podpořené Nadací VIA se zabývají připravovanými návrhy nového občanského zákoníku a zákona o veřejné prospěšnosti. Tyto zákony ovlivní činnost všech neziskových organizací (občanských sdružení, obecně prospěšných společností, nadací a nadačních fondů). Proto Vás žádáme o spoluúčast na jejich vytváření.

Pro vytváření příznivého a stabilního právního prostředí pro neziskové organizace jsou Vaše připomínky a podněty nezbytné. Vaše podněty ovlivní podobu těchto právních předpisů. Výzva na zapojení nestátních neziskových organizací (NNO) do procesu vytváření nového občanského zákoníku vyšla od samotných zpracovatelů. Vedoucí pracovní skupiny, která zákoník připravuje – prof. Karel Eliáš – učinil tuto výzvu s tím, že je třeba, aby připomínky a podněty neziskového sektoru někdo koordinoval.

V rámci tohoto projektu spolupracuje Liga a ISEA s dalšími neziskovými organizacemi z nejrůznějších oblastí činnosti (např. Člověk v tísni a Fórum dárců). Na organizování seminářů pro veřejnost se podílí Evropská asociace studentů práva Brno (ELSA Brno).

Naše cíle jsou:
1. informovat Vás o vývoji a problémech plynoucích z těchto nových právních předpisů pro NNO
2. podávat Vám informace srozumitelným způsobem
3. předávat Vaše podněty a připomínky k občanskému zákoníku a zákonu o veřejné prospěšnosti zpracovatelům k zapracování do návrhu
4. vytvořit z NNO partnera, se kterým je třeba počítat při vytváření nových zákonů
5. vytvořit zpětnou vazbu mezi zpracovateli a NNO

Jak chceme těchto cílů dosáhnout:

1. Liga, ISEA a ELSA Brno uspořádají celkem pět informačních a diskusních seminářů (vždy jeden v Praze a navazující v Brně)

Nabízíme možnost zúčastnit se těchto seminářů, neboť svou erudicí a zejména praktickými zkušenostmi můžete významně přispět k naplnění cílů projektu.

Na seminářích můžete přímo vznášet připomínky k navrhovaným zákonům či klást otázky odborníkům, kteří na semináři vystoupí a budou s Vámi diskutovat (viz Program). Vaše podněty budou zaznamenány, abychom je mohli předat zpracovatelům návrhů k zapracování. Můžete tak předejít četným problémům, které by připravované zákony bez Vaší iniciativy mohly způsobit.

Nyní Vás zveme na druhý z těchto seminářů, který se uskuteční 14. prosince 2004 v Brně a jehož tématem bude problematika veřejné prospěšnosti. Na konání dalších navazujících seminářů Vás upozorníme e-mailem, na stránkách Ligy www.llp.cz a také v Kalendáři akcí občanského sektoru na stránkách Econnectu - http://kalendar.ecn.cz/.

2. Vytvořili jsme pro Vás diskusní e-mailovou konferenci k tématům, která se v připravovaném občanském zákoníku a zákoně o veřejné prospěšnosti dotýkají NNO

E-mailová konference nese název obcansky-zakonik-l@list.ecn.cz a jejím členem je na 40 zástupců z neziskových organizací a dalších zájemců. Přihlásit se můžete na adrese rcholensky@llp.cz - u koordinátora projektu Roberta Cholenského.

3. Vytvořili jsme pro Vás ve spolupráci s Econnectem internetovou stránku s otevřeným diskusním fórem k tématu VEŘEJNÁ PROSPĚŠNOST

Tuto internetovou stránku naleznete na adrese verejnaprospesnost.ecn.cz. Stránka obsahuje celou řadu informací o problematice veřejné prospěšnosti. Navštivte ji, těšíme se na Vaše názory.

4. na internetových stránkách Ligy a ISEA se dozvíte informace o celé problematice

Aktuální informace o celé problematice občanského zákoníku a veřejné prospěšnosti, dokumenty k tématu a navíc užitečné odkazy naleznete na stránkách Ligy a ISEA.

====================================================================
Program semináře o veřejné prospěšnosti a přihláška

Seminář se koná 14.prosince 2004 od 9:30 na Právnické fakultě Masarykovy university, Veveří 70, Brno, místnost č. 030.

Téma: Problematika veřejné prospěšnosti - Co je možno chápat jako veřejně prospěšné, k čemu slouží statut veřejné prospěšnosti, jak zavedení statutu veřejmé prospěšnosti zasáhne do života NNO a jak souvisí s novým občanským zákoníkem

Vystoupí:
prof. Ivo Telec (Právnická fakulta Masarykovy university v Brně)
JUDr. Kateřina Ronovská, PhD. (Právnická fakulta Masarykovy university v Brně)
Mgr. Martin Škop (Liga lidských práv)
Mgr. Robert Cholenský (Liga lidských práv)
Ing. Petr Pajas (ISEA)
JUDr. Lenka Deverová (ISEA)
Mgr. Monika Granja (Fórum dárců)

Seminář se bude skládat z krátkého a stručného úvodu do tématiky veřejné prospěšnosti. Po této úvodní části bude následovat strukturovaná diskuse s prostorem pro všechny účastníky semináře, výměna názorů, dotazy a připomínky.

Dopolední blok: 9:30 - 12:00
Přestávka na občerstvení: 12:00 - 13:00
Odpolední blok: 13:00 - 15:00

Přihlášky (vaše jméno, organizace, telefon, e-mail) zasílejte e-mailem do Ligy lidských práv - Robert Cholenský, e-mail: rcholensky@llp.cz (tel: 545 210 446, 608 967 423). Do předmětu zprávy napište prosíme "seminář VP".

Po přihlášení na seminář Vám e-mailem zašleme materiály, které na něm budou diskutovány, abyste si mohli lépe připravit své připomínky. Zaznamenané připomínky a podněty, vznesené na semináři Vám zašleme ke komentáři a kontrole, jestli jsme něco neopomněli. Budete tak mít přehled o skutečných výsledcích.

Pokud budete přihlášeni a nebudete se moci zúčastnit, dejte nám prosím vědět e-mailem na rcholensky@llp.cz nebo SMS na 608 967 423. Děkujeme.

Pokud se chcete zapojit do elektronické diskuse k veřejné prospěšnosti, máte tuto možnost na diskusní stránce verejnaprospesnost.ecn.cz nebo v e-konferenci obcansky-zakonik-l@list.ecn.cz. Pokud máte zájem o další informace, pošlete nám e-mail na kontaktní adresu rcholensky@llp.cz.


Robert Cholenský, Martin Škop

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz