Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Informační servis pro NNO
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Právní servis
[ nno.ecn.cz > právní servis > ODS se pokouší zneužít záplav k odstranění účasti veřejnosti ze správních řízení ]
-

 Novinky

 Fundraising

 Právní servis novinky kauzy dokumenty a literatura ASPI-databáze právních předpisů

 Práce v NNO

 Vzdělávání NNO

ODS se pokouší zneužít záplav k odstranění účasti veřejnosti ze správních řízení

26. 8. 2002 - PRAHA [Econnect]

Poslanec ODS a starosta Prahy 7 Tomáš Dub navrhnul v pátek na mimořádném jednání Poslanecké sněmovny pozměňovací návrh zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, kterým by umožnil vyloučit účast veřejnosti na správních řízeních souvisejících s výstavbou po povodních. Tento pozměňovací návrh nebyl schválen v poměru hlasů 53:93. Podobné snahy poslanců ODS vedoucí k omezování účasti veřejnosti v podobě občanských iniciativ na správních řízeních proběhly v minulosti již několikrát.

Poslanec Dub přednesl svůj pozměňovací návrh nejprve v rámci projednávání zákona o státním rozpočtu, což procedura projednávání tohoto zákona neumožňuje. Návrh byl proto včleněn do projednávání změny zákona o Státním fondu rozvoje bydlení. Svůj návrh v rozpravě zdůvodnil následovně. "Já bych ale rád navrhl v těch mimořádných situací, jako jsou třeba povodně, kdy život je narušený, kdy občanské iniciativy - a mám k nim pozitivní vztah - mohou blokovat různé stavby nebo respektive spíš pozdržovat ten proces, aby byly z tohoto stavebního nebo správního řízení pro ty zcela mimořádné situace vyňaty tak, abychom mohli normální život pokud možno co nejdříve obnovit."

Poté předložil svůj pozměňovací návrh v následujícím znění: V § 70 zákona 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, se doplňuje odstavec 4, který včetně poznámek pod čarou 35 a), 35 b) a 35 c) zní: 4. Na správní řízení vyvolaná mimořádnou událostí - 35 a) - záchrannými pracemi nebo likvidačními pracemi se ustanovení odstavců 2 a 3 nevztahují. Poznámka pod čarou 35 a) § 2 písm. b) zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů. Další poznámka - 35 b): § 2 písm. c) zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů. Další poznámka - 35 c): § 2 písm. d) zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů.

Ve své podstatě by takto formulovaný pozměňovací návrh umožnil vyloučit účast veřejnosti z jakéhokoliv správního řízení, které by bylo označeno za správní řízení vyvolané mimořádnou událostí. Jedním z příkladů akce, kterou by bylo možno takto zrealizovat bez veřejné kontorly pod záminkou veřejného zájmu by se mohl stát například široce diskoutovaný záměr výstavby vodních děl na Labi. Zároveň by také byl vytvořen jakýsi precedens, který by otevřel cestu k dalšímu omezování účasti veřejnosti v dalších obdobných situacích.


Petr Bittner


O Autorech

Petr Bittner

Správce oblasti Občanský sektor a Informační servis pro NNO.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz